När drömmarna är stora men utrymmet litet
Alltid plats för smått & gott på stam
Denise Hellström
text och foto
Små träd är populära – och det är inte att undra på. De tillför färg, form och fägring i både stora och små trädgårdar. Här tipsar Denise Hellström om sina nätta favoriter.
På senare tid har det dykt upp fler och fler små träd på stam. Jag hittade det första stamträdet på en resa med STA. Sedan var det kört, nu söker jag ständigt efter nya.
Jag och maken Jean är båda trädgårdsmästare till yrket men numera är vi pensionärer. Vi bor mitt i ett villaområde i Östervåla (zon 4) i norra Uppland. Tomten är platt, 840 kvadratmeter stor och ligger med den omgivande skogen som skydd mot väder och vind. Här är somrarna varma och torra, och vintrarna snörika.
I grunden har vi en perennaträdgård. Perennerna har alltid varit mina favoriter, men maken ville ha fler träd och jag hakade på. Numera är buskar och träd insmugna i alla rabatter för att ge höjd och variation. Många av våra små stamträd är ganska nya i trädgården. Småträd kan vara naturligt småvuxna träd eller ”tillverkade” av buskar, uppstammade eller toppympade. Vårt mål är en ständigt blommande trädgård, full med mat till fåglar och fjärilar.
Små träd i Denises trädgård

Acer campestre ’Carnival’ lyser upp.
Acer campestre ’Carnival’
Vanlig naverlönn blir ett stort träd, men här i zon 4 blir i alla fall inte sorten ’Carnival’ speciellt stor. Vi har haft den i 30 år och den har inte blivit större än ett par meter. Vissa somrar har den växt rejält, men den fryser ofta tillbaka. Vi tycker den är så väldigt fin inne i buskaget där den växer i en matta av en brokbladig sort av Lamium maculatum rosenplister. ’Carnival’ kan vara svår att få tag på men den är väl värd att leta efter.

Många uppstammade lärkar är hängande men Larix decidua ’Little Bogle’ blir en härligt grön boll.

Aronia × prunifolia ’Viking’ blommar rikligt och ger lite större bär än andra sorter.
Larix decidua ’Little Bogle’
Bollen av europeisk lärk är vackert limefärgad på våren och fint gul på hösten. Den kan växa rätt kraftigt, så man får klippa in den då och då för att behålla bollformen. En fin detalj är kottarna som brukar sitta kvar och pryda kronan länge. Bakom den lilla lärken lyser min favorit, Chaenomeles × superba ’Crimson and Gold’ hybridrosenkvitten med sina röda blommor.
Aronia × prunifolia ’Viking’
Slånaronia har en fin vårblomning med stora vita blomklasar som ger svarta, lysande bär framåt hösten. Kronan är bredväxande och lövverket får en röd höstfärg, vilken tyvärr blir sämre under regniga höstar. Bären är goda och blir en fin sylt – om man hinner före fåglarna förstås, de gillar också aroniabär.

Magnolia (Liliiflora-Gruppen) ’Susan’ där blommorna avlöser varandra.
Magnolia (Liliiflora-Gruppen) ’Susan’
Vi har haft svårt att få magnolia att växa i vår trädgård, men nu har vi äntligen lyckats. På femte försöket! Nyckeln visade sig vara vatten, mycket vatten, under etableringsfasen. Sorten ’Susan’ av rosenmagnolia är väldigt blomrik. Blommorna kommer i flera omgångar, så den blommar länge. Tyvärr gillar blåmesarna att demolera de ulliga knopparna, de tror nog att det finns något gott därinne.
Salix helvetica
Alpvidet är helt nytt i trädgården och har fått ersätta några andra stamträd som hade gjort sitt. Min dröm är en ljus silverkrona i en bädd av Pulmonaria ’Majesté’, en mörkt silvertonad sort av lungört.
Prunus nipponica var. kurilensis
Kurilerkörsbär får vita eller rosa enkla blommor, blir cirka 2 meter högt och har funnits länge i trädgården. Vi hade tidigare ett vitt i buskaget men där var det alltför fuktigt efter regn. Trädet fick bladfallssjuka över en natt, och bladen hängde ner som bruna disktrasor. Vi sågade snabbt ner det eftersom vi var rädda att det skulle smitta ner vårt rosablommande ’Ruby’. Det står i ett hörn vid huset där det blåser mer, så det torkar upp snabbare och trädet håller sig friskt. Vi har också sorten ’Brilliant’, med upprätt växande grenverk, vit blomning och vacker höstfärg.

Prunus nipponica var. kurilensis ’Ruby’ här i buskform.

Prunus nipponica var. kurilensis ’Brilliant’.

Prunus incisa ’Kojou-no-mai’.

Prunus × cistena.
Prunus incisa ’Kojou-no-mai’
Detta dvärgkörsbär är rätt så vanligt numera. Vårt är ympat och blir inte så stort. Kronan kan man forma på olika sätt. Vi har valt att klippa den fluffigt rund. Den har fina, lite hängande blommor, smått krokiga grenar och får vacker röd höstfärg. Tyvärr fick den en mindre krona då jag råkade tappa en stege på den så flera av grenarna brast.
Prunus × cistena
Svartplommon har vackra rosa blommor och mörkröda blad. Kvistarna är rätt så svaga och vi klipper in dem lite varje höst så de inte hänger ner alltför mycket. Svartplommon är härdigt och har funnits länge i handeln, men inte som stamträd.
Besök Denises trädgård!
Den är en av visningsträdgårdarna under riksmötet i Uppsala 2023, se sidan 22.