Av Christina Fryle

Trädgårdsvisningar är det snabbaste och roligaste sättet att hämta ny inspiration och nya kunskaper. Både för alla besökare och för den som öppnar sin trädgård

Det blir många ”sista gången” när man ska lämna hus och trädgård. Det innebär både ned- och upptrappning. I år blir det inga frösådder, förutom lite annueller och grönsaker. Inte ett enda frö beställdes från STA:s välmatade frölista. Och det blir inga entusiastiska inköpsrundor när plantskolorna slår upp portarna i vår. Däremot rustar jag och Leif för att ta emot fler trädgårdsbesökare än någonsin tidigare. Många har hört av sig och frågat om det är för sent att få titta på trädgården. Intresset är en smula överväldigande, men jag har själv fått besöka så många fantastiska trädgårdar genom åren att det känns angeläget att få bjuda igen.

Det är många år sedan jag visade min trädgård första gången. Det var inte min nuvarande trädgård utan en tidigare. Jag minns att jag var väldigt nervös. Kanske skulle de som kom (om det över huvud taget kom någon) tycka att det bara var bortkastad tid – ointressant! Men det visade sig att även de som hållit på med trädgård i decennier kunde hitta något av intresse i min nybörjarträdgård.

Dessutom verkade de väldigt glada över att få dela med sig av sina egna erfarenheter och kom med många goda råd. Jag fick tips om vilka av mina växter som var lätta att sticklingsföröka och vilka jag borde se upp med eftersom de kunde vara lite väl spridningsbenägna. En viss tynande planta skulle tydligen må bättre i ett soligare läge. Jag lärde mig massor!

En trädgård måste inte vara full av rariteter för att den ska vara sevärd. Det är bara enstaka besökare som faktiskt faller i trans när de upptäcker en sällsynt eller svårodlad växt. De flesta blir mer entusiastiska över en klunga med 30 färgglada tulpaner, en klätterros i full blom eller (tro det eller ej) välansade gräskanter.

Det är lätt att under en visning bara berätta om vad man planerar att göra, vad som blivit fel och vad man ännu inte hunnit med. Besökarna vill säkert gärna ta del av dina drömmar och visioner, men de är mer intresserade av vad som faktiskt är. De ser inte ogräs och luckor i rabatterna om inte du pekar ut dem. Så försök se förbi allt som ännu inte är gjort och stanna i nuet.

Att se sin trädgård speglad genom andras ögon ger den en helt ny dimension. När man kliver ut ur sig själv och blir objektiv kan man mitt under en visning plötsligt komma på hur man ska lösa problem som tidigare känts oöverstigliga.

Vad blommar?

Även om man är helt nöjd med hur trädgården ser ut kan det ändå vara nervöst att ta emot besökare. Många tror att de måste kunna rabbla upp de vetenskapliga namnen på alla sina växter. Mitt eget minne är som ett såll – särskilt tidigt på våren när jag inte varit så mycket i trädgården sedan hösten innan. Anspänningen inför en visning raderar dessutom effektivt alla namn från hjärnan. Ett bra knep att ta till är att gå en vända i lugn och ro före visningen och kolla upp vad som blommar. Skriv gärna ner namnen på en fusklapp att ha i fickan. Åtta av tio namnfrågor handlar om de växter som just då är i full blom.

Rätt timing
Varje trädgård har sina egna glansdagar, en tid på säsongen när den är som mest till sin fördel. Kanske lökfloret på våren eller när pionerna blommar som bäst. Hos den som gillar vedadtade växter kan det till och med vara när höstfärgerna får hela trädgården att glöda. Välj en av dessa tidpunkter för din trädgårdsvisning om du har möjlighet.

Våga vara med
Borsta bort Jante från axeln och våga visa upp din trädgård. Det är roligt – och den duger! Vill du stå med bland de övriga öppna trädgårdarna på STA:s hemsida skriver du till Madeleine Almér. madeleine.a.almer@gmail.com.

Hemma i Christina och Leif Fryles trädgård för några år sedan

Bilderna talar för sig själva, man diskuterar och umgås i sol eller regn!