Från och med 2022 kan vi särbehandla fröer med kort hållbarhet. Så här hanterar du dem för att de ska komma fram i grobart skick.

1. Caulophyllum, Clintonia, Disporum, Hydrastis, Hylomecon, Paris/Kinugasa, Prosartes, Polygonatum, Pseudotrillium, Ranzania, Smilacina/Maianthemum, Streptopus, Trillidium, Trillium

Dessa växter har mer eller mindre saftiga bär och frukter och fröerna ska förvaras fuktigt i kylskåp och skickas in i plastpåsar, helst ziplockpåsar med lätt fuktig finkornig sand. Utförlig beskrivning av hur man hanterar fröerna finns i artikeln Fröinsamling TA 3, 2016. En kort beskrivning följer här:

Tvätta fram fröna. De ska vara så rena som möjligt. Låt torka lagom på papper. Låt dem aldrig ligga framme över natten! Förvara i plastpåse med lätt fuktig sand. Här är det en svår balansgång mellan för torrt och för vått. Blir det för vått kommer de att mögla.

2. Corydalis, Dactylicapnos, Dicentra, Hepatica, Ichtyoselmis och Lamprocapnos

Rensa fröerna. Har de stora myrbihang kan de ligga framme och torka någon dag. Förvaras i plastpåse med lätt fuktig finkornig sand i kylskåp. De skickas in i plastpåsar, helst ziplockpåsar med lätt fuktig finkornig sand.

Observera!

Vi tar bara emot de fröer som hanteras på rätt sätt. Frömottagningen kommer att förvara fröerna i kylskåp tills de skickas ut.