Värva medlemmar

När ni står på mässor och växtmarknader och rekryterar nya medlemmar är det bra om ni kan ta emot betalningen direkt, antingen via STA swish-konto eller kontant. På STA-broschyren finns en QR-kod som går till STAs swishkonto. Ta alla uppgifter för den nya medlemmen genom att be dem fylla i blanketten, som ni har skrivit ut.
Så snart som möjligt efter medlemsvärvningen, helst samma kväll, ska ni lägga in medlemmarna i medlemsregistret och skicka ett mejl till kretshjalp@gmail.com och tala om att ni gjort det och hur betalningen skett. Har ni tagit emot kontanter sätter ni in dem på STAs bg 468-4114. Då blir den nya medlemmen aktiverad och får kvitto och medlemskort.
Om någon är tveksam

De som inte vill bli medlemmar direkt utan vill fundera hänvisar ni till STAs hemsida och fliken Medlem. Du kan också be att få deras kontaktuppgifter för att kunna bjuda in dem till någon aktivitet, en växtmarknad eller ett medlemsmöte med föredrag, eller liknande.

 

Att delta på mässa

Annica Nordin, 2019-03-06

Insparkare och pratstartare

Det är bra att ha t ex lotteri eller någon enkel tävling som väcker intresset hos mässbesökarna. Om man väl har fångat deras intresse är det lättare att ställa frågor som: har du trädgård?, är du intresserad av växter?, vill du bli medlem i trädgårdsamatörerna?

Medlemsvärvning

Det är bra att locka med presenter, låt t ex en ny medlem välja 4 olika nummer av gamla TA om de blir medlem på mässan. Om det är säsong är det också bra att ha fröpåsar från fröförmedlingen som gåva till nya medlemmar. Små sticklingar eller sådder kan också gå bra. Det viktigaste är att få uppgifter och ta betalt på plats. Ha anmälningsblanketter till hands och ta emot betalning, antingen via swish till STAs konto 123 589 7384 eller kontant.

Bemanning och profilering

Ha gärna någon enhetlig klädsel och namnskyltar på er i montern. Genom STA kan ni beställa förkläden, men det finns också många företag på nätet som trycker vår logga på T-shirts, etc. Se bara till att ladda ner en logga som är skalningsbar från STAs hemsida. De finns i flera olika filformat.

Beachflagga finns att beställa via STA. Ha STA-broschyrer till hands.

Demonstration och visning

Ibland kan det passa att visa något i montern, t ex hur man sår och vad man då bör tänka på, eller hur man tar sticklingar och hur man sedan tar hand om dem. Det finns faktablad att ladda ned från hemsidan, använd dem och dela ut.

Fröer och rådgivning

Skaffa fröpåsar från STAs fröförmedling och ha information till hands, hur man sår, var man placerar växten, etc. Var även beredd på att svara på andra frågor, det kan vara bra att ha litet uppslagslitteratur med sig.

Försäljning

Ibland är det tillåtet med försäljning av växter, men kolla med mässarrangören först.

Faktablad

Ibland är det bra att dela ut faktablad i samband med att man visar något på en mässa. Dessa har vi använt på Nordiska Trädgårdar.

Från frö till planta

Sådd – frön som sås färska 

Såjord

Blötbäddar