Vill du skriva en artikel till TA?

Läs här om hur vi helst vill ha materialet.
Vi tar emot material i alla former, men vi vill gärna ge er några tips om hur det blir enklast och bäst.

Text

Texten bör skrivas rakt upp och ner utan några indrag, formateringar eller manuella avstavningar. Vill du ha styckerubriker kan du markera det med någon av de formatmallar som finns i ditt ordbehandlingsprogram. När vi sedan lägger in texten i vårt layoutprogram använder vi egna formatmallar för att text och rubriker ska få ett enhetligt utseende.

Bilder

Om artikeln ska illustreras med bilder är det bäst om vi får oredigerade originalbilder. Bilderna i TA trycks med hög upplösning vilket gör att vi inte kan använda alltför små eller för hårt komprimerade bilder. Använd helst kamerans bästa bildkvalitet. Vi tar emot både jpg- och RAW-filer. Vilken upplösning din bild har behöver du inte bry dig om. Huvudsaken är att den är tillräckligt många pixlar bred. En vanlig bredd på bilder i TA är 1370 pixlar. Det räcker till en tvåspaltig 11,5 cm bred bild. En stående bild till omslaget behöver ha minst 2830 pixlars bredd.
Om du skickar bilderna till oss med e-post, se till att skicka dem som bifogade högupplösta filer – inte infogade i texten, för då blir de oftast förminskade på vägen. Har du svårt att välja bilder kan du skicka flera lågupplösta till att börja med, och senare komplettera med de högupplösta när vi har valt vilka som passar i artikeln.

Skicka stora filer

Om du har stora filer/bilder och inte vill skicka dem med e-post finns det bra tjänster på nätet för överföring.
Vi rekommenderar gratistjänsten WeTransfer som är enkel att använda och helt gratis. Skriv bara in Christinas eller Agnetas e-postadress nedan som mottagare.
Det går också bra att skicka stora filer på ett USB-minne i ett vanligt brev till Agnetas postadress (se nedan). Vi returnerar det med vändande post.

Allmänt

En artikel behöver inte vara lång eller avancerad för att platsa i TA. Vi tar gärna emot små växtporträtt på ½–1 sida, några rader om någon av dina favoriter och hur du odlar den. Eller kanske en artikel om din favoritrabatt. Artiklar om växter och odlingserfarenheter är det som lockar flest läsare. Hör gärna av dig till oss i redaktionen om du har en artikelidé. Kanske kan vi hjälpas åt att genomföra den. Har du inte eget bildmaterial är det mycket möjligt att vi kan leta fram passande bilder i vårt stora bildarkiv.

Välkommen som TA-skribent!

Hör av dig till någon av oss:

Chefredaktör: Christina Fryle
tfn 076 626 26 82
E-post: c.fryle@gmail.com

Redaktör: Agneta Bergström
Sjösavägen 73
124 55 Bandhagen
072-361 50 56

Nyheter från STA

Omslag TA 4:2020

Årets sista nummer av TrädgårdsAmatören

| TrädgårdsAmatören | No Comments
...kommer i brevlådan hos medlemmarna den 10 december. Där hittar du bland annat ett stort reportage om Karin Björklunds imponerande trädgård i Värmland, får en (mer…)

RÖSTA I VÅR FOTOTÄVLING!

| Nyheter | No Comments
Nu kan du rösta i vår fototävling - tre olika klasser - gå in här. Du har hela december månad på dig - i början av januari publicerar vi vinnarna!

Enkät för fritidsodlare

| Nyheter | No Comments
Vi har via FOR fått en länk till en enkät från EU-kommissionen angående hur vi fritidsodlare köper/säljer småplantor, fröer och annat förökningsmaterial. Svaren ska användas för att påverka en tänkbar…

Nu är 2020 års frölista här!!

| Nyheter | No Comments
Nu är 2020 års frölista på plats, gå in under ”Fröer” och klicka på frölistan så finner ni årets frölista. https://www.tradgardsamatorerna.se/froer/frolistan/

Artiklar

Möt våren med violdoft – Viola odorata!

| Artiklar | No Comments
Luktviolen väcker många nostalgiska minnen, men är inte alls så blyg och försagd som dess späda gestalt kan förleda oss att tro. I trädgården är den numera nästan bortglömd, men…

Vår yngsta trädgårdsamatör?

| Artiklar | No Comments
Sommaren 2015 kom en ung tjej tillsammans med sin mamma fram till mitt försäljnings- bord på en växtmarknad. Vi började prata om växter och jag blev imponerad av Ida Drugge…