Vill du skriva en artikel till TA?

Läs här om hur vi helst vill ha materialet.
Vi tar emot material i alla former, men vi vill gärna ge er några tips om hur det blir enklast och bäst.

Text

Texten bör skrivas rakt upp och ner utan några indrag, formateringar eller manuella avstavningar. Vill du ha styckerubriker kan du markera det med någon av de formatmallar som finns i ditt ordbehandlingsprogram. När vi sedan lägger in texten i vårt layoutprogram använder vi egna formatmallar för att text och rubriker ska få ett enhetligt utseende.

Bilder

Om artikeln ska illustreras med bilder är det bäst om vi får oredigerade originalbilder. Bilderna i TA trycks med hög upplösning vilket gör att vi inte kan använda alltför små eller för hårt komprimerade bilder. Använd helst kamerans bästa bildkvalitet. Vi tar emot både jpg- och RAW-filer. Vilken upplösning din bild har behöver du inte bry dig om. Huvudsaken är att den är tillräckligt många pixlar bred. En vanlig bredd på bilder i TA är 1370 pixlar. Det räcker till en tvåspaltig 11,5 cm bred bild. En stående bild till omslaget behöver ha minst 2830 pixlars bredd.
Om du skickar bilderna till oss med e-post, se till att skicka dem som bifogade högupplösta filer – inte infogade i texten, för då blir de oftast förminskade på vägen. Har du svårt att välja bilder kan du skicka flera lågupplösta till att börja med, och senare komplettera med de högupplösta när vi har valt vilka som passar i artikeln.

Skicka stora filer

Om du har stora filer/bilder och inte vill skicka dem med e-post finns det bra tjänster på nätet för överföring.
Vi rekommenderar gratistjänsten WeTransfer som är enkel att använda och helt gratis. Skriv bara in Christinas eller Agnetas e-postadress nedan som mottagare.
Det går också bra att skicka stora filer på ett USB-minne i ett vanligt brev till Agnetas postadress (se nedan). Vi returnerar det med vändande post.

Allmänt

En artikel behöver inte vara lång eller avancerad för att platsa i TA. Vi tar gärna emot små växtporträtt på ½–1 sida, några rader om någon av dina favoriter och hur du odlar den. Eller kanske en artikel om din favoritrabatt. Artiklar om växter och odlingserfarenheter är det som lockar flest läsare. Hör gärna av dig till oss i redaktionen om du har en artikelidé. Kanske kan vi hjälpas åt att genomföra den. Har du inte eget bildmaterial är det mycket möjligt att vi kan leta fram passande bilder i vårt stora bildarkiv.

Välkommen som TA-skribent!

Hör av dig till någon av oss:

Chefredaktör: Christina Fryle
tfn 076 626 26 82
E-post: c.fryle@gmail.com

Redaktör: Agneta Bergström
Sjösavägen 73
124 55 Bandhagen
072-361 50 56

Nyheter från STA

De vinnande bilderna i STA:s fototävling 2019!

| Nyheter | No Comments
Nu har vi räknat rösterna och kan presentera vinnarna i vår fototävling. Det var ganska jämnt mellan många av bilderna, så även de som inte blev placerade kan ha fått…

Medlemsanmälan fungerar igen!!

| Nyheter | No Comments
Nu går det bra att anmäla sig igen via formuläret under knappen "Bli medlem"!
Framsida TA 1_2020

Snart här! Årets första nummer av TrädgårdsAmatören!

| TrädgårdsAmatören | No Comments
Den 2 mars ska TrädgårdsAmatören 1:2020 dyka upp hos er medlemmar! (mer…)

Medlemsanmälan fn ur funktion

| Nyheter | No Comments
Tyvärr har vi problem med det formulär du ska fylla i om du vill bli medlem. Anmäl dig istället till medlem.sta@gmail.com, vill du ha TA nr 1, behöver vi din…

Artiklar

Optimal frösådd – resultat och tips

| Artiklar | No Comments
Ingemar Björk, som vänligt och generöst lät oss ta del av hans kunskaper och erfarenheter avled tyvärr förra året. Därför kommer denna skrift inte att uppdateras fortsättningsvis. Madeleine Almér/ordf 2018-11-12…

Euonymus benvedssläktet del 1

| Artiklar | No Comments
Ett stort släkte av intressanta buskar och träd som är värt en liten djupdykning i det som finns på marknaden. Ytterligare sju arter, med former och kultivarer, presenteras i nästa…