Anmälan

Anmälan är öppen 20 januari−10 mars. Anmäl dig till Ann-Christine Holmgren, a-c.holmgren@telia.com 070-549 69 18. Uppge namn, adress och kontaktuppgifter samt om du önskar dubbel- eller enkelrum. Anmälningsavgiften på 2 000 kr betalas inom 10 dagar. Därefter är anmälan bindande. Betalningsinformation fås vid anmälan.

Midnattssol & magisk natur norr om polcirkeln

Härliga naturupplevelser och många intressanta privatträdgårdar utlovas på årets STA-resa. Denna gång styr vi kosan norrut och besöker trädgårdsentusiaster ovan polcirkeln. Häng med på tur!

Tromsö och Harstad i norra Norge är målet för årets STA-resa. Vi får bland annat uppleva världens nordligaste botaniska trädgård, den arktiskt-alpina botaniska trädgården i Tromsö. Den ligger på nästan 70 grader nordlig bredd men tack vare att en del av golfströmmen går upp längs Nordnorges kust är klimatet ändå förvånansvärt milt.

Preliminärt program

På programmet står flera mycket sevärda trädgårdar, guidning i Tromsö botaniska trädgård och en fjällvandring i det makalösa bergslandskapet med alla sina fjordar och rika flora. Efter några dagar i Tromsö åker vi med buss till Harstad som ligger på Hinnöya, Norges största ö, cirka 30 mil sydväst om Tromsö. Där träffar vi växtkännaren Magnar Aspaker, en välkänd alpinodlare med en trädgård full av spännande perenner. Det blir också en heldagstur till Langöya. Där får vi njuta av fantastiska vyer och besöka några riktigt fina trädgårdar.

Dag 1: Oslo–Tromsö

Torsdag 6 juli träffas vi på Oslo flygplats. Därifrån tar vi flyget till Tromsö kl 13:45. När vi kommer till Tromsö checkar vi in på vårt hotell Clarion Collection Aurora. Eftermiddagen är sedan fri för att utforska Tromsö stad. Du kan till exempel besöka det spännande polarmuseet eller ta liften upp till Flöya och få uppleva en betagande utsikt över Tromsö. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 2: Tromsö botaniska trädgård

Efter frukost kör bussen oss till den stora botaniska trädgården på hela 1,7 hektar. Där får vi först en guidad visning av Martin Hajman och sedan finns det gott om tid att själva utforska den innehållsrika anläggningen. Till lunch äter vi ett medhavt lunchpaket och för de kaffesugna finns ett kafé. På kvällen finns möjlighet att besöka valfri restaurang i Tromsö. Middagen ingår inte i resans pris.

Dag 3: Fjällvandring med guide

Denna dag tar vi bussen för en heldagsvandring i något av fjällområdena i närheten av Tromsö. Vi får njuta av den unika fjällnaturen tillsammans med vår kunniga fjällguide Kristian Nyvoll från Tromsö Botaniska Trädgård. På kvällen äter vi middag tillsammans.

Dag 4: Tromsö–Harstad

Efter utcheckning från hotellet besöker vi en eller två privatträdgårdar. På eftermiddagen bär det sedan av mot Harstad. Längs vägen besöker vi en privat trädgård i Balsfjord. Väl framme i Harstad tar vi in på Clarion Collection Hotel Arcticus som invigdes så sent som i maj 2022. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5: Trädgårdar i Harstad

Dagen börjar med ett besök en mil utanför Harstad, hos Magnar och Toril Aspaker, i deras samlarträdgård i Kila. Magnar är en välkänd alpinodlare och har givit ut flera böcker om de växter som han odlar i sin trädgård. Därefter väntar ytterligare en privat trädgård. Väl tillbaka i Harstad finns det möjlighet att äta middag på någon av stadens många restauranger. Middagen ingår inte i resans pris.

Dag 6: Dagsutflykt till Vesterålen

En heldagsutflykt till Langöya, som är en del av ögruppen Vesterålen, strax norr om Lofoten. Där finns en storslagen natur och vi kommer att besöka Olaug och Arne Vassbotn som sägs ha den finaste trädgården på Sortland. Vi kommer dessutom att besöka ytterligare en privatträdgård i området. Gemensam avslutningsmiddag.

Dag 7: Harstad–Oslo

Dags för hemresa. Planet från Harstad landar i Oslo kl 12:50. Här avslutas vår gemensamma resa.

 

Foto: Fjällsippa Dryas octopetala, fotograf: Kristian Nyvoll

Resefakta

Pris i dubbelrum
25−29 anmälda: 16 100 kr
30−34 anmälda: 15 600 kr

I detta ingår flyg från Oslo till Tromsö samt från Harstad till Oslo. Buss under hela resan i Tromsö och Harstad. 6 hotellnätter i dubbelrum (enkelrum mot tillägg, 2 750 kr). Frukost alla 6 dagar, 5 lunchpaket och 4 middagar. Alla entréavgifter. Vill du ansluta i Tromsö och avsluta i Harstad ges prisavdrag på 2 760 kr avseende flygresan.

Detta tillkommer

Du ordnar själv med resa till och från Oslo flygplats, det vill säga att kostnaden för resan till och från Olso flygplats tillkommer. Måltider i samband med flygresorna ingår inte