Res med STA till Baltikum i juni 2020

By november 20, 2019mars 21st, 2021Resor

Ruksans trädgård i Lettland

Följ med på en spännande trädgårdsresa till Lettland och Estland där vi får uppleva vackra privata trädgårdar, botaniska trädgårdar, plantskolor och handelsträdgårdar. Baltikum har en omfattande gammal trädgårdskultur och det finns mycket spännande att upptäcka. Priserna på träd, buskar och perenner är dessutom väldigt förmånliga.

Så här såg programmet ut för resan som skulle ha genomförts 2020. Hur det kommer att se ut 2022 är ännu inte klart men det kommer i stora drag att likna det som tidigare planerats.

Dag 1
Vi samlas i Värtaterminalen i Stockholm att resa med Tallink/Siljaline till Riga. På båten som avgår 17:00 äter vi en riklig middagsbuffé tillsammans och sedan övernattar vi i bekväma hytter.

Dag 2
Strax innan lunch är vi framme i Riga och med vår svenska buss åker vi till vårt första besöksmål Babīte, www.rododendri.lu.lv. Babīte, som ägs av universitet, förädlar och odlar rhododendron. Vi får en guidad visning i den vackra parken som är på 11 ha och innehåller 76 vildarter och 269 sorter av rhododendron. Efter besöket åker vi tillbaka till Riga där vi stannar i två nätter och bor på Radisson Blu Hotel Latvija. www.radissonhotels.com/sv-se/destination/lettland/riga. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3
Efter frukost åker vi till Zaļenieku Kokaudzētava www.zalenieki.lv söder om Riga, en fantastisk trädplantskola med ett spännande sortiment. Efter lunch besöker vi Familjen Strubergs vackra trädgård i Beibeẑi. Sista besöket för dagen blir hos liljeförädlaren Guntis Grants i Daugmale (Daugmales Liljas) www.daugmaleslilijas.lv. Kvällen är fri för egna aktiviteter och middag.

Dag 4
Dagens första besök blir hos Baltezers Handelsträdgård i Riga www.baltezers.lv. Det är en oerhört fin plantskola med ett stort sortiment. I anslutning finns också en fantastiskt vacker visningsträdgård. Därefter lämnar vi Riga och åker mot Tartu i Estland. På vägen hälsar vi hos på Jānis och Guna Ruksans www.rarebulbs.lv. Jānis Ruksans är en välkänd lökspecialist och har en omfattande postorderförsäljning av sällsynta och speciella lökar och knölar. Parets gemensamma trädgård är också värd ett besök. Vi övernattar på Tartu Hotels London och äter en gemensam middag på hotellet. www.london.tartuhotels.ee

Dag 5
På förmiddagen får vi en guidad visning i Tartus Botaniska trädgård www.ut.ee/botaed som är ett eldorado för natur- och växtälskare. Här finns exotiska rariteter och estniska växter sida vid sida. Efter lunch blir det ett besök på den prisbelönta trädgården Päkhli Farm www.estoniangardens.ee utanför Tartu. En stor privatträdgård med över 1500 perenner, buskar och träd. De har även en damm med 25 sorters näckrosor.

Sedan far vi vidare till Tallinn där vi tillbringar två nätter på Tallink City Hotel www.tallinkhotels.com/tallink-city-hotel. Kvällen är fri för egna aktiviteter och middag.

Dag 6
Efter frukost tar vi bussen till Karla by ca 5 mil från Tallinn. Där besöker vi fyra olika trädgårdar/plantskolor. Först åker vi till Tõnise puukol www.estoniangardens.ee som är en trädplantskola med Estlands bästa sortiment av inhemska prydnadsbuskar. Sedan hälsar vi på i Sadevälja gård www.sadevalja.ee som har fått flera utmärkelser för sin vackra trädgård. I trädgården intar vi vår medhavda picknicklunch. Tredje besöket blir på Roogoja gård www.roogoja.ee som ägs av familjen Kivistik, välkända för sin clematissamling och förädling. De har även 150 olika vindruvssorter. På gångavstånd ligger sedan rosträdgården Roosoja gård www.roos.ee . Ett rosarium som startades 2011.

Efter besöken återvänder vi till Tallinn. Gemensam middag på hotellet.

Dag 7
Dagens första besök blir i Laine Lepp’s garden www.estoniangardens.ee som anlades 1960 av den kände trädgårdsdesignern Laine Lepp. Trädgården är på 1600 m2 och innehåller stenparti, kalkstensterrasser och mängder av spännande växter. Resans sista besök blir i Tallinns botaniska trädgård www.botaanikaaed.ee där vi guidar oss själva med hjälp av en audioguide. Färjan till Stockholm avgår kl 18.00 och vi äter en gemensam middagsbuffé på båten.

Dag 8
Efter sovmorgon och frukost ankommer vi till Värtaterminalen

 

Resan arrangeras i samarbete med Björcks Resebyrå.


Programmet och priset för resan beräknas vara klart i slutet av 2021.

 

Tartu botaniska trädgård                             Roogoja Farm