Vill du skriva en artikel till TA?

Läs här om hur vi helst vill ha materialet.
Vi tar emot material i alla former, men vi vill gärna ge er några tips om hur det blir enklast och bäst.

Text

Texten bör skrivas rakt upp och ner utan några indrag, formateringar eller manuella avstavningar. Vill du ha styckerubriker kan du markera det med någon av de formatmallar som finns i ditt ordbehandlingsprogram. När vi sedan lägger in texten i vårt layoutprogram använder vi egna formatmallar för att text och rubriker ska få ett enhetligt utseende.

Bilder

Om artikeln ska illustreras med bilder är det bäst om vi får oredigerade originalbilder. Bilderna i TA trycks med hög upplösning vilket gör att vi inte kan använda alltför små eller för hårt komprimerade bilder. Använd helst kamerans bästa bildkvalitet. Vi tar emot både jpg- och RAW-filer. Vilken upplösning din bild har behöver du inte bry dig om. Huvudsaken är att den är tillräckligt många pixlar bred. En vanlig bredd på bilder i TA är 1370 pixlar. Det räcker till en tvåspaltig 11,5 cm bred bild. En stående bild till omslaget behöver ha minst 2830 pixlars bredd.
Om du skickar bilderna till oss med e-post, se till att skicka dem som bifogade högupplösta filer – inte infogade i texten, för då blir de oftast förminskade på vägen. Har du svårt att välja bilder kan du skicka flera lågupplösta till att börja med, och senare komplettera med de högupplösta när vi har valt vilka som passar i artikeln.

Skicka stora filer

Om du har stora filer/bilder och inte vill skicka dem med e-post finns det bra tjänster på nätet för överföring.
Vi rekommenderar gratistjänsten WeTransfer som är enkel att använda och helt gratis. Skriv bara in Christinas eller Agnetas e-postadress nedan som mottagare.
Det går också bra att skicka stora filer på ett USB-minne i ett vanligt brev till Agnetas postadress (se nedan). Vi returnerar det med vändande post.

Allmänt

En artikel behöver inte vara lång eller avancerad för att platsa i TA. Vi tar gärna emot små växtporträtt på ½–1 sida, några rader om någon av dina favoriter och hur du odlar den. Eller kanske en artikel om din favoritrabatt. Artiklar om växter och odlingserfarenheter är det som lockar flest läsare. Hör gärna av dig till oss i redaktionen om du har en artikelidé. Kanske kan vi hjälpas åt att genomföra den. Har du inte eget bildmaterial är det mycket möjligt att vi kan leta fram passande bilder i vårt stora bildarkiv.

Välkommen som TA-skribent!

Hör av dig till någon av oss:

Chefredaktör: Christina Fryle
tfn 076 626 26 82
E-post: c.fryle@gmail.com

Redaktör: Agneta Bergström
Sjösavägen 73
124 55 Bandhagen
072-361 50 56

Nyheter från STA

Fototävling 2021 nr 1

Fototävlingen avgjord

| Nyheter | No Comments
Nu är vinnarna av Trädgårdsamatörernas fototävling utsedda. Förstapriserna togs hem av Kerstin Åsberg, Lennart Persson och Linda Eriksson, medan andraprisen i alla tre klasserna Vybild, Fröställning och Växtporträtt tilldelades Lotta…

TA 2021:4

| TrädgårdsAmatören | No Comments
TrädgårdsAmatören TA 2021:4 kom ut den 17 november. Ur innehållet: Lagom till STA:s frölista läggs ut på nätet bjuder Anna-Karin Rickardsson på en grundläggande artikel om frösådd, (mer…)

Om bekämpningsmedel i gödsel

| Nyheter | No Comments
Christina Fryle har skrivit en artikel i TA 3-21 om de oroväckande rapporter som framkommit om bekämpningsmedel i olika gödsel. Läs den här!

TA 2021:3

| TrädgårdsAmatören | No Comments
TrädgårdsAmatören TA 2021:3 kommer ut den 25 augusti. Ur innehållet: Christina Fryle tipsar om lök-och knölväxter som (mer…)

Artiklar

Övervintra kobrakalla i motsträvigt klimat!

| Artiklar | No Comments
Av Owe Jaktlund Publicerad i TA nr 1, 2016 Motsträvigt klimat när det gäller kobrakallaodling syftar inte nödvändigtvis på kyla. Fukt är ett ännu större problem, tycker Pia Persson, som…
Artikel om yngsta trädgårdsamatör

Vår yngsta trädgårdsamatör?

| Artiklar | No Comments
Sommaren 2015 kom en ung tjej tillsammans med sin mamma fram till mitt försäljningsbord på en växtmarknad. Vi började prata om växter och jag blev imponerad av Ida Drugge (då…